Haren in puin na Project X

Relschoppers hebben vrijdagavond en -nacht in Haren een ware ravage aangericht. Duizenden jongeren waren naar Haren gekomen nadat een 15-jarig meisje uit het dorp per ongeluk op Facebook een openbare uitnodiging had geplaatst voor haar verjaardagsfeestje.
Rond negen uur liep het feest onder invloed van drankgebruik uit de hand en moest de ME in actie komen. Urenlang werden daarna vernielingen aangericht en moest de ME vele charges uitvoeren. Een groot aantal ruiten sneuvelde en er werden tal van branden gesticht. Woningen, winkels, auto's, tuinen en straatmeubilair moest er overal aan geloven. Volgens de politie zat een harde kern van 25 relschoppers achter veel van de ongeregeldheden.

Extreem geweldadig

De brandweer kwam nauwelijks aan blussen toe, omdat deze werd gehinderd door het 'extreem gewelddadig gedrag' van relschoppers, die onder meer met stenen naar de hulpverleners gooiden. Van vele auto's die in het pad stonden van de massa zijn gedeukt en met ingeslagen ramen achter gelaten. Winkels in het centrum van Haren zijn ook zwaar toegetakeld. Bij onder meer de Albert Heijn werden ruiten ingegooid en werd winkelvoorraad geplunderd. Ook bij andere winkels gebeurde dat. Rond een uur of een 's nacht werd het in Haren rustiger. Veel van het feesttuig trok naar Groningen. De vrees bestond dat daar opnieuw geweldadigheden zouden losbarsten, maar die bleven uit. Groepjes jongeren bleven in Haren achter en gingen naar huis toen het begon te regenen. De politie zegt dat de onlusten een enorme impact op de bewoners hebben gehad.

Arrestaties en gewonden

25 onruststokers zijn opgepakt. Zo'n 25 gewonden moesten zich laten behandelen in het UMCG en het Martiniziekenhuis. Twee mensen moesten in het ziekhuis blijven. Volgens de politie waren ze niet zwaargewond.

Verslaggevers

Ook auto's en apparatuur van verslaggevers van RTV Noord ontkwamen niet aan de vernielzucht en diefstal.

Schade

Zaterdag overdag wordt de schade geïnventariseerd. Burgemeester Bats wil opgepakte relschoppers zo snel mogelijk veroordeeld krijgen. Volgen Bats was rekening gehouden met het allerergste scenario en is daar vrijdagnacht adequaat naar gehandeld. ,,Wat we niet hadden verwacht was dat er zo'n georganiseerde harde kern van relschoppers zou komen", zei Bats. Het OM is een groot opsporingsonderzoek begonnen. Zaterdag worden beelden van bewakingscamera's en foto's en films die op internet geplaatst worden geanalyseerd. De politie heeft zelf al camera's geplaatst in het centrum.