Persconferentie: 'Rellen Haren georganiseerd door tuig'

Burgemeester Rob Bats spreekt op de persconferentie die is georganiseerd naar aanleiding van de ongeregeldheden in Haren van 'tuig dat georganiseerd te werk ging.'
Ook moet er volgens Bats bij het onderzoek dat wordt ingesteld serieus worden gekeken naar de invloed van de traditionele media en social media.
Er is 500 man personeel ingezet, aldus korpschef Oscar Dros. De Mobiele Eenheid heeft meerdere charges in moeten zetten: 'De daders waren het spoor helemaal bijster, dit is werkelijk ongekend. Ze hebben mijn personeel met opzet willen aanvallen. In totaal zijn er tussen de 3000 en 5000 mensen naar Haren gekomen.'

Aanhoudingen

Hessel Schuth, de hoofdofficier van Justitie, spreekt van 34 aanhoudingen, vooral voor openlijke geweldpleging. De verdachten komen uit het hele land en zijn over het algemeen jeugdige meerjarigen. Schuth spreekt van een lik-op-stuk-beleid dat wordt gevoerd zodat de verdachten snel kunnen worden berecht. We hopen dat iedereen beelden beschikbaar wil stellen zodat mensen geïdentificeerd kunnen worden.

Alternatief

'Er is uiteindelijk niet gekozen voor een alternatief feest omdat dat teveel risico's met zich zou meebrengen en omdat het een extra aanzuigende werking zou hebben', zegt burgemeester Bats.

Zelfreflectie

Korpschef Dros roept op tot zelfreflectie bij alle betrokken partijen: 'Brandweer, ouders, Facebook-gebruikers, ook journalisten. Het lijkt mij goed als iedereen kijkt naar wat de eigen invloed op het geheel is. Dit nieuwe fenomeen, de mobiliserende kracht van de social media, was voor ons onbekend.' Volgens hem zijn de afgelopen week de social media wel degelijk in de gaten gehouden, maar tot 19.30 uur vrijdagavond was er geen verwachting dat er veel raddraaiers zouden komen.

Familie

Burgemeester Bats heeft kort met de ouders van Merthe Weusthuis gesproken, het meisje dat het idee had een onschuldig feestje te geven, en die zijn zwaar geëmotioneerd: 'Ze zijn op een andere locatie en het is zeer triest. Ik heb kort met de vader gesproken maar dat was vooral eenrichtingsverkeer, omdat hij te ontdaan was om er iets over te zeggen.' Er is hulp geregeld voor de familie Weusthuis, aldus de burgemeester.