'Wij zijn sinds de hulpactie hele goede vrienden geworden'

De familie Ten met v.l.n.r. Ala, Kyra en Svetlana
De familie Ten met v.l.n.r. Ala, Kyra en Svetlana © RTV Noord
Hoe gaat het met de Oekraïense familie Ten, die 2 jaar geleden het oorlogsgeweld ontvluchtte en door een hulpactie in Onstwedde terecht kwam?
'Het werd ons toen sterk afgeraden, maar we gingen er voor. We hadden de middelen, er waren mensen in nood', blikt Jan Johan Ten Have terug twee jaar nadat hij met een paar andere Onstwedders naar de Pools-Oekraiense grens reed om oorlogsvluchtelingen te helpen.
Een twintigtal Oekraieners, vooral vrouwen met kinderen werden ondergebracht op adressen in Oost-Groningen. De mannen dienden zich te melden bij de Oekraïense defensie om het land te verdedigen.

Nare dromen zijn voorbij

Onder andere Ala, dochter Kyra en moeder Svetlana belandden bij Ten Have op het erf. Inmiddels wonen de vrouwen in het Opvangcentrum De Grenshof in Bellingwolde. 'We hebben geen nare dromen meer over bommen, vuur en raketten,' zegt Ala die een baan gevonden heeft bij worstfabriek Huls in Vlagtwedde.

Vloeiend Nederlands

Haar echtgenoot Dima heeft zich in september vorig jaar bij zijn familie gevoegd. 'Met een gezondheidsverklaring kon ik voorkomen dat ik naar het front moest,' zegt hij nu. Hun dochter is nu 6 jaar en spreekt inmiddels vloeiend Nederlands dat ze op de basisschool heeft opgepikt. Svetlana werkt als schoonmaakster bij het Wellnescentrum even verderop in Bad Nieuweschans.

'We willen graag terug'

Uiteindelijk willen we terug', zegt Ala. 'We willen ons leven weer oppakken zodra de oorlog voorbij is. Maar zover is het nog niet, helaas.' In Oost-Groningen zijn ze de heftigheid van de oorlog een beetje vergeten. 'Het is hier rustig en mooi, de mensen helpen ons allemaal. En we kunnen gewoon ons leven leiden.'

Vriendschap

Jan Johan ten Have blikt met voldoening terug op die stressvolle tijd toen de oorlog net uitbrak. 'Het is fijn als je iets voor andere mensen kunt betekenen. En nog steeds heb ik veel contact met de familie. Nederland is een ingewikkeld land. Ik help ze met van alles en ons contact is uitgegroeid tot een hechte vriendschap.'
Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne vluchtten meerdere gezinnen naar Nederland. Een aantal van hen word opgevangen in Oost-Groningen. Hoe gaat het nu met ze?