Wat ging er mis in Haren?

Vrijdag voerde een enigszins lollige sfeer over het aanstaande feestje in Haren de boventoon, een dag later klinkt vooral de roep om antwoorden. Hoe heeft dit zo uit de hand kunnen lopen?
Het begon met een verkeerde instelling op Facebook van een uitnodiging voor een verjaardagsfeestje. Volgens Jarno Duursma van de Social Media Club in Groningen is dat ook best lastig, vooral voor jongeren. Woordvoerder Damaris Beems van Facebook spreekt dat tegen. "We moedigen onze gebruikers aan om telkens goed te kijken tot wie ze zich richten in hun berichten." Er zijn 'bijzonder goede tools' om de privacy-instellingen goed te zetten, aldus Beems.

Toch kaapten vrienden van vrienden van de bijna-jarige het evenement en ze hingen er de naam Project X aan, naar een film over een uit de hand gelopen verjaardag. Dat maakte het mediageniek, zegt Duursma, en interessant voor 'weblogs die soms wat opruiend bezig zijn'. Daarna werd het zo groot dat de traditionele media dat nieuwsfeit brachten.

Vrijdag
De oproep van onder meer burgemeester Rob Bats en de vader van de ongelukkige jarige om vooral niet te komen, werd in de wind geslagen en de jongeren kwamen toch. Bats kondigde aan dat de mensen naar een terrein zouden worden geleid, waar geen feest was. Dat eerste geloofde men wel, maar al snel kwamen geruchten van diverse optredens. Niemand kon het terrein echter vinden en ze werden er ook niet heen geleid. De 'hongerige wolven' werden niet gevoed met het feest waar ze voor kwamen, meent Harenaar Hein Bloemink. Volgens Bats was het houden van een feest op het veld geen optie. Daar zouden hulpverleners niet bij hebben kunnen komen en het zou alleen maar meer mensen hebben gelokt.

Toen de drank in de man was, sloeg de sfeer ineens om. "Het was te ruiken", aldus Bloemink. Er werden lantaarnpalen uit de grond gerukt en er werd met vuurwerk geknald. De Boer hoorde agenten om versterking vragen, maar dat zou lang op zich hebben laten wachten. Uiteindelijk zijn er 500 politiemensen ingezet. Volgens korpschef Oscar Dros was er een harde kern van zo'n 25 man die zich zeer goed had voorbereid op rellen en die 'zeer extreem gewelddadig gedrag' vertoonde tegen politie en hulpverleners. Er zijn 34 mensen opgepakt, afkomstig uit diverse delen van het land.

3FM-dj Timur Perlin bood zaterdag via Twitter zijn excuses aan dat hij op de radio mensen had opgeroepen naar Haren te komen. RTV Noord deed zijn maatschappelijke taak: verslag doen van al het nieuws dat zich aandient, zo goed als we dat kunnen, zegt hoofdredacteur Mischa van den Berg in een weblog op rtvnoord.nl. Verslaggever Goos de Boer: "Als er een noodverordening is in Haren, is er wat aan de hand."

Wie social media de schuld geeft, onderschat de waarde ervan, zegt Duursma. "En het is er nu eenmaal." Er zijn al Project X-feesten elders in het land aangekondigd. Volgens Duursma gaan daar ook mensen heen, maar dat zal niet zo uit de hand lopen, verwacht hij, nu er lessen worden getrokken uit Project X Haren.
Meer over dit onderwerp:
projectxharen
Deel dit artikel:

Recent nieuws