Recordaantal meldingen van Groningers bij Meld Misdaad Anoniem

Een telefonist van Meld Misdaad Anoniem
Een telefonist van Meld Misdaad Anoniem © Meld Misdaad Anoniem
Het aantal Groningers dat de ogen en oren goed openhoudt in de buurt als het om criminele activiteiten gaat, is vorig jaar fors toegenomen. Er zijn 1025 meldingen gedaan, ten opzichte van 709 in 2022.
Dat blijkt uit cijfers van Meld Misdaad Anoniem. De stijging is opvallend: niet eerder werden er vanuit Groningen zoveel meldingen gedaan. 'Het aantal meldingen was vorig jaar hoger dan in de coronaperiode, terwijl we juist toen een enorme stijging zagen', zegt woordvoerder Marc Janssen.
Een simpele verklaring voor de toename is er niet. 'We zien wel dat er meer voorlichting is vanuit gemeenten en de provincies. Er is meer aandacht voor ondermijning, waardoor dat meer opvalt. Het herkennen van signalen is de basis om een melding te maken', zegt Janssen.

Meldingen gaan vooral over drugs

Groningers doen relatief vaak melding van mogelijke criminele activiteiten in hun omgeving. Landelijk scoort alleen Limburg hoger. Verreweg de meeste meldingen die vanuit Groningen kwamen (ruim zevenhonderd) gaan over drugs. Geweldsdelicten staan op de tweede plaats. Groningers hielden ook de ogen open als er personen gezocht werden: er kwamen bijna vijftig tips binnen over opsporingsonderzoeken. Landelijk zijn er in totaal 20.000 meldingen binnengekomen bij de anonieme tiplijn.
Na explosies worden de risico's voor mensen vaak heel tastbaar en duidelijk
Marc Janssen - Woordvoerder Meld Misdaad Anoniem
Janssen kan de meldingen bij Meld Misdaad Anoniem niet terugleiden tot specifieke gebeurtenissen, maar hij ziet wel een verband tussen criminaliteit, angst en de bereidheid om misdrijven te melden. Groningen zag vanaf de zomer van 2023 een flink aantal explosies die verband hielden met bendegeweld in Winschoten en omgeving. Er waren schietpartijen in Pekela en Winschoten en explosies in de Herestraat in Stad en de Langestaat in Winschoten. Volgens justitie is dit terug te leiden tot een ruzie tussen twee rivaliserende groepen in Oost-Groningen.
'Na explosies worden de risico's voor mensen vaak heel tastbaar en duidelijk. Dat roept emoties op', zegt Janssen. 'Mensen zijn boos dat zoiets gebeurt in hun omgeving en bang om zelf slachtoffer te worden. Media-aandacht voedt die emoties, waardoor mensen mogelijk eerder een melding doen.'

Hennepkwekerijen opgerold en zeven dealers aangehouden

Uit de jaarcijfers blijkt dat er niet eerder zoveel werd gemeld over drugshandel op straat en vanuit woningen. Zo werd er in Wildervank dankzij anonieme tips een hennepkwekerij in een woning ontmanteld. De kwekerij was op het moment van ontdekken vol in bedrijf en er zijn ruim honderd planten en vier kilo gedroogde hennep in beslag genomen.
In Stadskanaal heeft de politie na anonieme tips een kwekerij opgerold in de Vogelwijk. Ook in Garrelsweer en Stad zijn verschillende hennepplanten in beslag genomen en zijn de woningeigenaren aangehouden en veroordeeld.
Tekst gaat verder onder de foto
Een opgerolde hennepkwekerij
Een opgerolde hennepkwekerij © Noordernieuws
Niet alleen softdrugs zijn dankzij anonieme tips van de straat gehaald: ook heeft de politie in Stad zeven drugsdealers in het centrum aangehouden. Sommigen zijn op heterdaad betrapt, anderen bleken na een huiszoeking handelshoeveelheden verdovende middelen in huis te hebben.

Grote vondst na anonieme tip

In Farmsum deed de politie in de zomer vorig jaar een grote vondst naar aanleiding van een anonieme tip. Daar werden negenhonderd xtc-pillen in een huis gevonden, twee vuurwapens en een ploertendoder. Een zelfde soort onderzoek voerde de politie uit in Appingedam: daar werden gestolen goederen, illegaal vuurwerk en verdovende middelen aangetroffen.
In de zaak in Farmsum is een 43-jarige man onlangs veroordeeld tot twee jaar cel. In de zaak in Appingedam zijn twee verdachten aangehouden.