Internationale Vrouwendag: een dag vol cultuur en protest

Muurschildering van Aletta Jacobs tegenover het Academiegebouw
Muurschildering van Aletta Jacobs tegenover het Academiegebouw © ANP / Hollandse Hoogte Venema Media
Het is Internationale Vrouwendag. Elk jaar wordt op 8 maart aandacht gevraagd voor vrouwenrechten en gelijke kansen voor iedereen.
Het thema dit jaar is ‘één wereld, duizend vrouwen’ en staat voor de viering van culturele diversiteit en de unieke gemeenschappelijke ervaring van vrouwen wereldwijd. Er is vandaag van alles te doen in de provincie. Hieronder vind je een overzicht.

Protest Academiegebouw

In de academische wereld is het beschermen van vrouwelijke studenten en personeel een belangrijk thema. Rond het middaguur werd er daarom een protest georganiseerd bij het Academiegebouw dat hier aandacht voor vraagt.
Het protest riep op tot een verbetering van algemene thema’s, zoals de sociale veiligheid van academici, de manier waarop er met slachtoffers van genderongelijkheid wordt omgegaan en de waarborging van de academische vrijheid van onderzoekers.
Protest bij het Academiegebouw
Protest bij het Academiegebouw © Elwin Baas/RTV Noord

Rhythms of Resistance en Performance Feminista

Vrijdagmiddag vond er op de Grote Markt in Stad een drumsessie met aansluitend een ‘Performance Feminista’ plaats. Muziekgroep Rhythms of Resistance wilde met het optreden, geïnspireerd door de stijl van samba en carnaval, mensen samenbrengen. Ook was er een optreden van een groep mensen met diverse achtergronden en genderidentiteiten over gender-gerelateerd geweld.
Rhythms of Resistance op de Grote Markt
Rhythms of Resistance op de Grote Markt © Elwin Baas/RTV Noord

FNV Vrouwennetwerk

Door verschillende sprekers aan het woord te laten vraagt het FNV Vrouwennetwerk Noord aandacht voor internationale vrouwendag. Zo ging het over culturele diversiteit en de verschillen tussen onder andere jonge en oude mensen, of tussen mannen en vrouwen. Daarnaast vertelde schrijver en columnist Marianne Kootstra over de sterke, dwarsliggende vrouwen die haar familie de afgelopen vier generaties heeft gekend.

Aletta Jacobs Avondwandeling in Sappemeer

In Sappemeer wanen bezoekers van de Aletta Avondwandeling zich vrijdagavond in de tijd van Aletta Jacobs, oftewel de tweede helft van de negentiende eeuw. In deze periode werd gestreden voor gelijke rechten voor vrouwen en vrouwenkiesrecht, onder andere door Aletta Jacobs.
Deelnemers van het evenement dragen kleding uit die tijd en er zijn verschillende activiteiten. Zo rijden er koetsen, wordt er verteld over de strijd van Aletta Jacobs en kunnen kinderen spelen op een draaiorgel.
Lees verder onder de afbeelding.
Aletta Jacobs met een van haar patiënten destijds
Aletta Jacobs met een van haar patiënten destijds © World History Archive/ANP

Vrouwen en verschillende culturen

Speciaal voor het thema ‘Eén wereld, duizend vrouwen’ worden in Wijkcentrum het Dok in stadswijk Lewenborg verschillende culturen gevierd. Gronings raadslid Yaneth Palacio Menger hield een motiverende peptalk en stichting Bolingo gag een zumba workshop. Ook was er een quiz met prijzen, een tentoonstelling over verschillende culturen en een modeshow met dans.

Lezingen in de Oude Suikerfabriek

Aan het eind van de dag gaven vier vrouwen in de Oude Suikerfabriek een lezing over inspirerende onderwerpen voor vrouwen. De line-up bestaat uit Ayla Kangur, die vertelde over haar carrière in Kunstmatige Intelligentie, Trishanka Smaal over het vinden van authenticiteit, Qing Gong met tips over integratie in Nederland en Esther Metting over haar missie om digitale zorg voor iedereen toegankelijk te maken.
Het evenement is georganiseerd door de twee Groningse gemeenschappen Lean in Groningen en Women Devs. Beide zetten zich in voor de rechten en gelijkheid van vrouwen.

Hele dag: Films over of met vrouwen in Het Forum, Groningen

In Het Forum aan de Nieuwe Markt in Stad wordt vrijdag ook speciale aandacht besteed aan Internationale Vrouwendag. Er draaien in de filmzalen onder andere documentaires over vrouwelijke filmmakers en speelfilms met vrouwen in de hoofdrol.