Bijna helft van 330 miljoen euro in Europees fonds voor Noord-Nederland is besteed

Gedeputeerde Emmens overhandigde Roeland Kiewiet van GreenGlycols en Perry van der Marel van North Water een cheque
Gedeputeerde Emmens overhandigde Roeland Kiewiet van GreenGlycols en Perry van der Marel van North Water een cheque © Steven Radersma/RTV Noord
Van de 330 miljoen euro die Europa beschikbaar heeft gesteld in het Just Transition Fund, is bijna de helft besteed. Het fonds voor de industrie in Noord-Nederland is bedoeld als compensatie voor het wegvallen van de aardgaswinning.
Het Just Transition Fund werd eind 2022 ingesteld. Door complexe regelgeving heeft het relatief lang geduurd voor de eerste aanvragen beoordeeld konden worden. Het geld kan tot 2027 worden verdeeld.
Vrijdagmiddag reikte provinciebestuurder Henk Emmens in Farmsum cheques uit aan twee bedrijven die een beroep deden op dit fonds: North Water en GreenGlycols ontvingen respectievelijk 9,6 miljoen euro en 7 miljoen euro.

Fonds wordt volledig benut

De 330 miljoen euro is bedoeld voor bedrijven die willen vergroenen en verduurzamen. Bovendien is er budget voor scholing en omscholing van personeel, bijvoorbeeld van arbeidskrachten die eerder in de gaswinning ingezet werden.
Emmens verwacht dat de teller aan toegezegde subsidie volgend jaar op 250 miljoen zal staan en dat de overige 80 miljoen binnen een half jaar daarna op zal zijn.