Gemeenteraad Groningen neemt afscheid van wethouders

De gemeenteraad van Groningen heeft woensdagmiddag afscheid genomen van de wethouders Frank de Vries, Karin Dekker en Elly Pastoor.
Dit drietal stapte eind september op, toen de plannen voor de tram definitief sneuvelden. De puiblieke tribune zat woensdagmiddag vol; de sfeer was gelaten. De wethouders hadden zich hun afscheid waarschijnlijk anders voorgesteld, maar ze zijn uit eigen beweging opgestapt.

Toespraken burgemeester Rehwinkel

Burgemeester Peter Rehwinkel sprak de wethouders toe. Tegen Karin Dekker zei hij: 'De politiek is niet voor bange mensen en dat ben jij zeker niet'. Tegen Frank de Vries: 'Beste, lieve Frank. Je hebt je werk helaas niet kunnen afmaken'. Ook voor Elly Pastoor had de burgemeester lovende woorden: 'Het staande applaus bij de PvdA-ledenvergadering van gisteravond gunnen we je van harte'.

Rust teruggekeerd in stadhuis?

Woensdagavond wordt het nieuwe gemeentebestuur van PvdA, D66, SP, CDA en VVD geïnstalleerd en debatteert de raad over het coalitieakkoord. Het is twijfelachtig of de rust nu terugkeert in het Groninger stadhuis. Er moet een cultuurverandering komen en dat zal enige tijd duren. Bovendien zijn er over anderhalf jaar alweer verkiezingen, waardoor de politieke verhoudingen volledig kunnen veranderen.