Politietop onderschatte Project X in Haren

Bij het uitbreken van de Facebookrellen in Haren stonden veel minder leden van de Mobiele Eenheid (ME) klaar dan achteraf door de politieleiding is gesuggereerd. Dat blijkt uit onderzoek van Dagblad van het Noorden en RTV Noord.
De Groningse korpschef Oscar Dros zei dat voldoende ME achter de hand was. In politiekringen betekent dat: direct inzetbaar, in vol ornaat en vlakbij. Maar toen de rellen losbarstten waren maar zestien ME'ers aanwezig. De rest moest worden weggeroepen van een klus of van huis. Alle daarna opgeroepen oproerpolitie wist niet goed waar ze moest zijn en wat ze moest doen. Duidelijke instructies ontbraken.

Matige voorbereiding
Dagblad van het Noorden en RTV Noord spraken met tientallen mensen binnen en buiten het politieapparaat. Uit dit onderzoek komt een beeld naar voren van een matig voorbereide organisatie, die constant achter de feiten aan liep. De politietop wilde bijvoorbeeld op vrijdagmorgen 21 september nog geen grote crisisorganisatie optuigen.

Onvrede
Onder leden van de Noordelijke ME is onvrede over de manier waarop de oproerpolitie tijdens de rellen is ingezet. Ze vinden dat de risico’s door de politieleiding niet goed zijn ingeschat en dat te langzaam is geschakeld toen het mis dreigde te gaan. Dat staat in een brief van politiemensen aan de politiebond ACP.

Korpschef Dros
Korpschef Dros zei bij Pauw & Witteman dat hij ’aan het begin van de avond, toen we zagen: dat gaat de verkeerde kant op’ - tussen 20.30 uur en 20.45 uur - aanschoof bij het gemeentelijk beleidsteam dat de crisis vanuit het gemeentehuis in Haren probeerde te bezweren. Maar aanwezigen verklaren dat Dros later kwam. Hij arriveerde even voor 22.00 uur. Toen waren de rellen al ruim een uur gaande.

De politie en gemeente Haren willen geen vragen beantwoorden. Zij wachten de conclusies van de commissie Cohen af, die de Facebookrellen onderzoekt. Cohen komt volgend jaar met zijn rapport.

Zaterdag volgt een uitgebreide reconstructie in Dagblad van het Noorden en op RTV Noord.
Meer over dit onderwerp:
projectxharen
Deel dit artikel:

Recent nieuws