'Groningers gaan liever samen met Drenthe dan met Friesland'

Groningers zien hun provincie het liefst samengevoegd met de provincie Drenthe. Dat blijkt uit onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel in samenwerking met RTV Noord.
Op de vraag 'Met welke provincie wilt u als inwoner van Groningen het liefst samengaan' antwoordt 67% Drenthe. Geen enkele provincie is zo eensgezind over een fusiepartner.
Het samenvoegen van provincies is actueel nu het nieuwe kabinet heeft aangekondigd Nederland op te delen in vijf landsdelen. Bijna 50 procent van de Groningers vindt samenvoeging een goed voorstel. Een kleine 40 procent moet er niets van weten, 13% heeft geen mening.
In het onderzoek zijn mensen ook gevraagd naar hun mening over het plan om te komen tot gemeentes met meer dan 100.000 inwoners. Voor dat idee bestaat amper sympathie. Maar liefst 67% van de Groningers vindt het een slecht plan. 24% vindt het wel een goed idee. 9% heeft geen mening.
De onderzoekers hebben ook gevraagd hoe Friezen en Drenten denken over een eventuele fusie met Groningen. Van de Drenten kiest 48% voor Groningen tegen 22% met Overijssel. Ook Friezen gaan het liefst samen met Groningen; 31% procent noemt onze provincie als favoriet. Tegelijkertijd wil 23% van de Friezen absoluut niet samen met Groningen.
Van de Groningers wil zelfs 46% niet samengaan met Friesland. Ook de Drenten moeten weinig hebben van een samenvoeging met Friesland. 39% van de ondervraagden noemt Friesland als eerste provincie waarmee ze niet samengevoegd wil worden.
Het hele onderzoek ziet u op de site van EenVandaag.