Opgraving levert muntschat met veertien Groninger Flabbes op

Het lijkt een spannend piratenverhaal: in een scheepswrak in de Flevopolder is afgelopen zomer een zilveren muntschat gevonden. Daarbij zaten onder andere veertien Groninger Flabbes, bijzondere munten uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog.
De 'buit' is opgegraven door bijzonder hoogleraar maritieme archeologie André van Holk van de Rijksuniversiteit Groningen. Dat is gebeurd tijdens de laatste opgravingsdag, in de stromende regen. Bij het achterschip zaten twee rolletjes vastgekoekte munten. Specialisten hebben de munten voorzichtig van elkaar gehaald en één voor één schoongemaakt.
Van Holk en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) hebben aan de hand van de munten kunnen vaststellen dat het schip in 1572 is vergaan. De jongste munt stamt namelijk uit 1571 en vanaf 1573 kwam er een klop (soort keurmerk) op alle munten. De gevonden munten hebben geen klop.
Dat er veertien munten uit één stad bij zaten, wijst erop dat de schipper belangrijke zaken deed in Groningen. De Flabbes vertegenwoordigen, samen met de 32 andere munten die zijn gevonden, volgens de RCE 'een substantiële waarde'. De muntschat is ondergebracht bij Nieuw Land in Lelystad, een steunpunt voor archeologie en jonge monumenten.