Lenie 't Hart woest over gang van zaken rond bultrug

Lenie 't Hart van de zeehondencrèche in Pieterburen is woest over de gang van zaken rond de gestrande bultrug. Volgens 't Hart waren er nog voldoende mogelijkheden om het dier te redden.
Ze wilde vrijdag nog een
maar moest van een afstand toekijken hoe dierenartsen het dier een injectie gaven. Vrijwilligers van de zeehondencrèche, die ervaring hebben met het redden van gestrande walvissen, dolfijnen en bruinvissen, wilden zand onder het lichaam van de bultrug blazen.
De injectie die vrijdagavond is toegediend blijkt niet voldoende te zijn geweest om de bultrug uit zijn lijden te verlossen. Burgemeester Francine Giskes van Texel constateerde dat zaterdagochtend toen ze samen met experts gingen bekijken hoe het met de bultrug was gesteld.
Zaterdagmiddag wordt een hernieuwde euthanasiepoging ondernomen. 't Hart meldde naar aanleiding van dat nieuws op Twitter : "#bultrug leeft nog. Zorgplicht in Nederland betekent doodmaken. Help ons om dit te veranderen. " en "We gaan er weer heen. Support Marianne Thieme."
Volgens Thieme is er nooit overleg geweest tussen de redders van de zeehondencrèche en de dierenartsen, was niet eens duidelijk hoe de bultrug er aan toe was en werd de poging van ‘t Hart doelbewust gedwarsboomd. Dat meldde Thieme zaterdagochtend op Radio 1.
De bultrug strandde woensdag op zandplaat de Razende Bol bij Texel. Pogingen om het twaalf meter lange dier te bevrijden uit zijn benarde situatie mislukten. De plek waar de walvis ligt, is zeer moeilijk begaanbaar voor grote schepen en machines. Ook zijn bultruggen bijzonder stressgevoelig.