'Bultrug had zeker gered kunnen worden'

Bultrug Johannes had zeker in zee teruggezet kunnen worden. Dat zeiden natuurbeschermers, onder wie Lenie 't Hart en natuurorganisatie Sea Shepherd, zondagmiddag op een persconferentie in Den Helder.
Zij wilden het afgelopen etmaal het gestrande dier
. Volgens de natuurbeschermers ging het om een jong en relatief licht dier. 't Hart en Sea Shepherd-voorman Geert Vons zeggen dat ze meermalen hun hulp hebben aangeboden, maar dat de overheid niet te vermurwen was.
André van Gemmert, medewerker van 't Hart, en walvisdeskundige Laura Lanta van Aysma, zijn zondagochtend per boot naar de bultrug gevaren en constateerden daar dat het dier dood was. Zij zagen drie verdachte gaten in de rug van de walvis en vragen zich af of er monsters zijn genomen. Ook vertoonde het beest verwondingen aan de staart. De schipper van de boot heeft een proces-verbaal gekregen wegens het negeren van het gebiedsverbod.
Lenie 't Hart had zondag zelf nog naar De Razende Bol willen varen om Johannes te zien. Maar de boetes die op overtreding van het gebiedsverbod staan, vonden 't Hart en de potentiële schippers te hoog.