NAM-site over aardbevingen door gaswinning online

Groningers kunnen sinds vorige week terecht op een nieuwe website van de Nederlandse Aardolie Maatschappij over aardbevingen. De site bevat informatie over aardbevingen door gaswinning en biedt hulp bij schadeafhandeling.
Het gaat om de aardbevingen die zijn ontstaan door gaswinning uit het Groningen-gasveld. De site moet wat toevoegen aan de bestaande informatiekanalen van de NAM, en is speciaal voor mensen die gedupeerd zijn door die aardbevingen.

Schade

Het idee voor de website bestond al langer, maar de aardbeving op 16 augustus versnelde vermoedelijk de lancering ervan. De beving was voelbaar van de Stad Groningen tot Delfzijl, en was het gevolg van gaswinning. Ze had een kracht van 3,4 op de schaal van Richter en veroorzaakte schade in de provincie.

Meldingen

De aarbeving in augustus leidde tot 2235 schademeldingen van gedupeerden bij de NAM. Daarvan zijn tot nu toe 280 meldingen afgehandeld. 1700 adressen zijn bezocht door taxateurs.

Bescherming

Onder meer het provinciebestuur en de Groninger Bodem Beweging uitten het afgelopen jaar ontevredenheid over de manier waarop Groningers beschermd worden tegen aardbevingen, en over hoe de NAM de schademeldingen van gedupeerden tot nu toe heeft afgehandeld. Zo pleitte de provincie voor regels in de nieuwe mijnbouwwet die bewoners beter beschermen in het geval er schade is. Gedeputeerde Staten deed dit in september vorig jaar in een brief aan het Rijk.