'Niet slecht voor een paar mannetjes uit Groningen'

De Groningse hiphopformatie Dope D.O.D. heeft woensdagavond uit handen van Minister Jet Bussemaker van Onderwijs en Cultuur een Ebba Award gekregen.
De prijs werd uitgereikt tijdens een grote TV show die live werd uitgezonden vanuit de Oosterpoort in de stad. Dope D.O.D. krijgt de prijs omdat de groep met hun debuutalbum succesvol is buiten de eigen landsgrenzen.
Zo traden de mannen het afgelopen jaar op in bijna heel Europa. Ook deden ze optredens in Amerika. "Niet slecht voor een paar mannetjes uit Groningen", zo zei Mark van Dijk alias Dopey Rotten na de show. De band is blij verrast met de prijs en hoopt dat het zorgt voor nog meer succes.
In totaal kregen tien Europese acts een award, waaronder Emili Sandé uit Groot-Brittannië en Of Monsters and Men uit IJsland. C2C, een dj-collectief uit Frankrijk ging er vandoor met de publieksprijs. De European Border Breaker Award's werden tien jaar geleden in het leven geroepen door de Europese Commissie. De prijzen moeten de Europese muziek promoten. In totaal brengen 16 landen het evenement op tv.
De uitreiking van de awards vormde de start van het jaarlijkse muziekfestival Eurosonic Noorderslag. Tot en met zaterdag staat de stad Groningen volledig in het teken van Europese muziek. Dit jaar staat Finland centraal. In totaal worden 30.000 bezoekers verwacht. Zaterdagavond wordt het festival afgesloten in de Oosterpoort met louter optredens van Nederlandse artiesten. Dan wordt ook de jaarlijkse popprijs uitgereikt.