Politie grijpt in na falen aanpak van Project X

De politie heeft keihard ingegrepen in de eigen organisatie na het falen bij de aanpak van Project X in Haren. Dat blijkt uit een intern evaluatie- en verbeterplan, waar RTV Noord en Dagblad van het Noorden de hand op hebben weten te leggen.
Bij de voorbereidingen en de aanpak van de rellen in Haren faalde de politie-organisatie op vrijwel alle fronten. Het interne rapport geeft een ontluisterend beeld en maakt pijnlijk duidelijk dat de politie niet berekend was op dit soort onverwachte ordeverstoringen.
Met name op organisatorisch gebied schoot het korps ernstig te kort. Zo was de interne communicatie over de aanpak van Project X zeer gebrekkig, waren de verbindingen dramatisch, kwam de ME veel te laat en hadden de meeste agenten die een einde moesten maken aan het geweld niet de juiste middelen tot hun beschikking
Er wordt een groot aantal maatregelen aangekondigd. Een deel van de verbeteringen is deze maand al doorgevoerd. De politie loopt daarmee vooruit op het onderzoek van de commissie Cohen. Die komt in april met het onderzoek naar Project X.
Politiewoordvoerder Pieter Boomsma bevestigt de maatregelen. “Wij hebben de verantwoordelijkheid om zaken die niet goed gegaan zijn in Haren, zo snel mogelijk aan te pakken,” zo reageert hij. Het rapport is inmiddels ook naar de commissie Cohen gestuurd. Volgens de politie dulden de opgesomde verbeterpunten geen uitstel.
Zo krijgen alle agenten een lange wapenstok. Ook worden alle ME-bussen van navigatie voorzien. Bij dreigende ongeregeldheden moeten ME-ers al klaar zitten op het bureau, zodat ze sneller kunnen uitrukken. Verder worden voortaan vaste teams ingezet bij dreigende incidenten. Alle noordelijke politie-agenten worden verplicht geschoold in het omgaan met het communicatiesysteem C2000. En voortaan moeten 'worst case scenario's' tot in detail worden uitgewerkt. Ook moeten de “mindset en alertheid” van politiemensen worden verbeterd.
Het rapport met deze aanbevelingen is nog gemaakt onder verantwoordelijkheid van Marion Latour. Zij was commandant van de voor Project X speciaal opgetuigde Staf Grootschalig en Bijzonder Politie Optreden (SGBO). Onlangs werd bekend dat zij weer terug gaat naar de brandweer. De evaluatie was haar laatste klus bij de politie.