Rutte: Aanpak risico's aardgaswinning krijgt topprioriteit

De aanpak van de toenemende risico's door aardgaswinning in Noord-Groningen krijgt binnen het kabinet de "absolute topprioriteit". Dat heeft premier Mark Rutte woensdag bij zijn werkbezoek aan Groningen gezegd.
De premier begrijpt de angst onder de bewoners en doet er alles aan om die ongerustheid zo veel mogelijk weg te halen. "We pakken de zaken stap voor stap aan'', zei hij.
Rutte ruimde tijdens zijn werkbezoek in Groningen tijd in om de risico's van de boringen te bespreken met de burgemeesters van Loppersum en Slochteren, de commissaris van de Koningin Max van den Berg en de voorzitter van de Groningse veiligheidsregio, Peter Rehwinkel.
Kamp liet maandag bij een bewonersbijeenkomst al weten dat de huidige schade zo snel mogelijk moet worden hersteld en dat er onderzoek wordt gedaan naar alternatieve methodes van gaswinning. Ook worden gebouwen die risico lopen, zo snel mogelijk verstevigd. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) trekt daar 100 miljoen euro voor uit. Rutte hoopt met die stappen het vertrouwen van ongeruste Groningers te herstellen. Volgens Rutte deed Kamp dinsdag tijdens de ministerraad een indrukwekkend verslag van de bewonersbijeenkomst. ,,We waren er stil van.''
Kamp publiceerde vorige week een onderzoek waaruit bleek dat de bevingen als gevolg van gaswinning de komende jaren krachtiger kunnen worden dan eerder werd gedacht. Tijdens het werkbezoek van de premier staat de economie centraal. Rutte sprak met ondernemers en studenten en bezocht een aantal innovatieve bedrijven.