NAM heeft meer gas gewonnen dan voorzien

De NAM heeft vorig jaar veel meer gas gewonnen onder de Waddenzee dan was voorzien. Dat heeft de onafhankelijke commissie bekend gemaakt die toezicht houdt op het onderzoek naar de effecten van de gaswinning.
In het grootste gasveld, Nes, is bijna een miljard kubieke meter gas gewonnen, in plaats van de afgesproken 750 miljoen kuub. In totaal is er 2,2 miljard kuub gewonnen terwijl 2 miljard in het winningsplan staat.
De bodemdaling is daarbij wel binnen de wettelijke grenzen gebleven. De NAM moet stoppen met gaswinning als de bodem in de Waddenzee verder daalt dan is afgesproken, het zogeheten hand aan de kraan-principe. In verband met de gaswinning mag de bodem een halve centimeter per jaar dalen. In dat tempo kan er tot nog vijftien jaar gas gewonnen worden onder de Waddenzee.
De commissie wijst erop dat de voorspellingen over de bodemdaling minder betrouwbaar worden als de gaswinning zoveel groter blijft dan de prognoses. Daarom zouden alle losse onderzoeken naar de effecten in de Waddenzee beter op elkaar moeten worden afgestemd.
De Waddenvereniging is onaangenaam verrast dat de NAM de gasproductie heeft opgevoerd. "We hebben duidelijke afspraken gemaakt in het verleden hoeveel er gewonnen kon worden, aldus directeur Arjan Berkhuysen. "Als ik hoor dat er meer is geproduceerd dan afgesproken dan is het tijd om dat goed te onderzoeken."