PvdA wil meer aandacht van kabinet voor krimpgebieden

De PvdA wil dat het kabinet meer aandacht besteedt aan de problemen in krimpgebieden als in Groningen, waar steeds meer mensen wegtrekken, bedrijven en scholen sluiten en woningen en kantoren leeg komen te staan.
Minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) moet van de PvdA de bezuinigingen van de verschillende ministeries in kaart gaan brengen zodat de krimpregio's niet onevenredig hard worden getroffen. PvdA-Kamerlid Albert de Vries gaat daarvoor dinsdag pleiten tijdens een debat in de Tweede Kamer. Hij vreest dat een slechte coördinatie van de bezuinigingen in gebieden met een afnemende economische activiteit 'vervelende bijeffecten' kan hebben.
De Vries: ,,Bij de overheid weet soms de linkerhand niet wat de rechterhand doet. Dat kan ertoe leiden dat in krimpgebieden vlak na elkaar het plaatselijke belastingdienstkantoor, de gevangenis en de sociale verzekeringsbank sluiten. Die combinatie zorgt ervoor dat jonge gezinnen wegtrekken, waardoor de bakker en de slager failliet gaan. We moeten als rijksoverheid meer oog hebben voor dergelijke gevolgen. Door een goede coördinatie kan je deze problemen voorkomen.''