SAMENVATTING DEEL5: Rechtszaak tegen Alasam S.

© Annet Zuurveen
Hier kunt u een samenvatting vinden van het belangrijkste nieuws in de zaak tegen tegen de 27-jarige Alasam S. Hij wordt verdacht van een dubbele moord in Baflo.Het liveblog Samenvatting Deel4
16.45
De zitting is gesloten. Maandag om 9.30 uur begint de laatste dag van dit proces. Dan worden beelden getoond van het plaats delict en wordt de strafeis bekend gemaakt.
16.38 Volgens Takkenkamp kan iemand een psychose spelen, maar zou hij als psychiater daar meteen doorheen prikken. Dat S. een psychose zou hebben gehad is volgens de officier van justitie moeilijk te rijmen met het feit dat de verdachte direct bij zijn arrestatie al spijt betuigde.
16.19 De officier van justitie is niet onder de indruk van het werk van psychiater Takkenkamp: "Hoeveel uur heeft u aan de zaak besteed?" Die daarop antwoordt dat hij graag voor kerst klaar wilde zijn. In totaal heeft de psychiater 2,5 uur met Alasam S. gesproken. Aan zijn gehele onderzoek, dat 4000 euro kostte, heeft hij ruim een week besteed. Hij heeft niet alle bladzijden uit het 7000-pagina's tellende dossier gelezen.
De officier van justitie vindt dat Takkenkamp te veel het verhaal van Alasam S. als uitgangspunt heeft genomen.
16.12 Volgens psychiater Takkenkamp, die door de verdeging is gevraagd onderzoek te doen naar de verdachte, is het waarschijnlijk dat S. een psychose heeft gehad. Toch is dit niet met 100 procent zekerheid te zeggen. Volgens hem was het gedrag zo extreem, dat het zeker een stoornis moet zijn geweest.
16.01 Bij een psychose kunnen bovennatuurlijke krachten vrijkomen, aldus psychiater Takkenkamp. Deze bovennatuurlijke kracht zou de reden zijn dat Alasam S. het dienstwapen van de getrainde agent Dick Haveman wist te ontfutselen. Ook het feit dat Alasam bleef doorgaan, ondanks dat hij zelf al in zijn benen was geschoten, zou een bewijs zijn van deze kracht.
15.57 Takkenkamp zegt dat het veranderen van de doses van de medicijnen Seroquel en Paroxetine slecht was. "Dan worden mensen instabiel." Toen het nieuws kwam dat S. geen verblijfsvergunning kreeg, was hij boos, sliep hij slecht en was hij ontregeld. Volgens Takkenkamp begon hij toen steeds meer psychotische trekken te vertonen.
15.41 Volgens de Groningse psychiater Ben Takkenkamp was Alasam S. op de dag van de moorden "niet een beetje, maar ontzettend psychotisch". Takkenkamp is de laatste deskundige die vandaag aan het woord komt. Hij onderzocht de verdachte in opdracht van de verdediging.
15.12 Schorsing. De laatste deskundige volgt om 15.30 uur.
15.03 Volgens de advocaat van Alasam S., staan er veel aanwijzingen in het rapport van het Pieter Baan Centrum, die er op wijzen dat er toch sprake zou zijn geweest van een psychose. Het PBC stelt wederom dat een psychose niet kon worden aangetoond.