Moordzaak Baflo: 'Twee keer moord met voorbedachten rade'

© Annet Zuurveen
Alasam S. heeft op 13 april 2011 zijn vriendin Renske Hekman en politieman Dick Haveman opzettelijk en met voorbedachten rade van het leven beroofd. Dat betoogde maandag het Openbaar Ministerie (OM) voor de rechtbank in Groningen, die zich voor de derde en laatste dag over de tweevoudige moord in Baflo buigt.
Volgens het OM had S. ,,tientallen seconden'' om na te denken waar hij mee bezig was, voordat hij met een brandblusser insloeg op het hoofd van Hekman. Het OM concludeert dat er geen sprake was van een plotselinge woede-uitbarsting, maar dat S. doelgericht handelde. Volgens de officier van justitie heeft S. ook politieman Haveman doelgericht gedood. Haveman en S. troffen elkaar in de buurt van het treinstation in Baflo, nadat de verdachte was vertrokken bij zijn inmiddels dode vriendin. Getuigen hebben gezien dat de politieman zo'n 50 meter achteruit is gelopen, gevolgd door S. Haveman had geroepen: ,,Blijf bij mij weg! Weg jij!''
Toen de politieman zijn dienstwapen pakte, schopte S. het uit diens handen, dook er bovenop en vuurde van korte afstand drie kogels af. Twee ervan troffen Haveman. Een kogel ging door zijn mond, de tweede in zijn borst. De laatste was fataal. S. schoot daarna nog op twee inwoners van Baflo die waren opgeschrikt door het schieten. Een man kon net op tijd wegduiken, een andere werd van korte afstand in zijn been geraakt. Een tweede kogel miste de man net. ,,Een wonder dat hij het heeft overleefd'', zei de officier van justitie. Volgens het OM gaat het in beide gevallen om poging tot moord.