Acht aardbevingen in Groningen in vijf dagen tijd

© stock.xchng
Seismologen van het KNMI zijn verrast door de grote onrust in de Groningse bodem. Sinds vorige week donderdag is onze provincie getroffen door acht kleine en grote aardschokken. De Groningse bodem is behoorlijk onrustig, meldde het KNMI maandagmiddag.
Het KNMI bevestigde eerder al bevingen die tussen donderdagavond en maandagochtend plaatsvonden bij Zandeweer (3,2 en 2,7), 't Zandt (2,7) en Garrelsweer (2,0).
Maandagmiddag publiceerde het instituut ook gegevens van bevingen met een kracht van 1,5 en 1,1 op zondagochtend, beide iets na acht uur 's ochtends in Tjuchem.
Maandagochtend vond in Garrelsweer ook nog een tweede beving plaats met een kracht van 1,8. Met een beving in Woudbloem, die maandag rond het middaguur een kracht had van 1,8 op de schaal van Richter, kwam de teller op acht.
"Er zijn uitzonderlijk veel bevingen in een korte tijd'', zegt hoofd seismologie Bernard Dost. "Er zijn de laatste dagen meer en zwaardere aardbevingen dan normaal'', aldus Dost. De bevingen vinden plaats over een behoorlijk groot oppervlak.
Bij het KNMI kwam een aantal meldingen binnen van de beving bij Woudbloem. "Een beving van 1,8 ligt op het randje van voelbaar'', zegt Dost.