Rehwinkel: 'Calimero-brief' was verkeerde inschatting

Burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen betreurt dat de indruk is ontstaan, dat hij niet achter commissaris van de koningin Max van den Berg staat. Dat zei hij woensdag tijdens een spoeddebat in de gemeenteraad.
Oprecht spijt

Rehwinkel zegt dat hij inmiddels met Van den Berg heeft gepraat en dat de twee hebben afgesproken om de kwestie achter zich te laten. Zijn open brief in het NRC Handelsblad noemt Rehwinkel een 'verkeerde inschatting', waar hij 'oprecht spijt' van heeft.

Calimero

In de brief nam Rehwinkel openlijk afstand van het pleidooi van commissaris van de koningin Max van den Berg voor een compensatiefonds van één miljard euro voor de gedupeerden van de aardschokken in Groningen. Rehwinkel noemde dit 'Calimero-gedrag'.

Raad accepteert excuses

Oppositiepartijen GroenLinks en de Stadspartij vroegen een spoeddebat aan over de kwestie. Zij vonden dat Rehwinkel zich moest verantwoorden voor de brief, omdat bestuurders in het Noorden juist eensgezind moeten optreden. De raad nam genoegen met de erkenning van Rehwinkel 'dat het allemaal niet zo handig was' en daarmee was het spoeddebat voorbij.