NNT het podium op met dubbele bijlmoord Dostojevski

Zondag gaat de nieuwe voorstelling Misdaad en straf van het Noord Nederlands Toneel in première in de Stadsschouwburg in Groningen. Het stuk is gebaseerd op de gelijknamige roman van de Russische schrijver Fjodor Dostojevski.
Het verhaal gaat over rechtenstudent Rodion Rasjkolnikov, die twee moorden pleegt. Hij beweert aanvankelijk er de mensheid mee te dienen, maar krijgt toch wroeging en na een lange worsteling besluit hij de gevolgen van zijn daden onder ogen te zien. De roman stamt uit de negentiende eeuw, maar behandelt ethische kwesties die nog steeds actueel zijn.
Voor het bewerken van het stuk werkte regisseur Ola Mafaalani samen met essayist Bas Heijne. De hoofdrol wordt gespeeld door Joris Smit, die zijn toneelcarrière op 15-jarige leeftijd begon bij het NNT.

Rechtszaak

Naast de voorstelling heeft het NNT een theatrale rechtszaak opgezet met Groningse topjuristen: officier van justitie Oebele Brouwer, advocaat Niek Heidanus en rechter Rob Keurentjens. Dit programma is alleen toegankelijk voor rechtenstudenten.