Onderzoek: Meer leegstand regio door Outlet Zuidbroek

Mode- en sportwinkels in Noordoost-Groningen verliezen gemiddeld zeven procent van hun omzet als de bouw van het Factory Outlet Centrum in Zuidbroek doorgaat.
Hierdoor zal leegstand in winkelgebieden als Winschoten, Veendam en Delfzijl versneld optreden. Dat blijkt uit een extern onderzoek, dat is gemaakt in opdracht van de provincie en betrokken gemeenten. De commissie onder leiding van Elfstedenvoorzitter Wiebe Wieling onderzocht samen met een bureau uit Nijmegen en de Rijksuniversiteit Groningen de haalbaarheid en effecten van een Outletcentrum.

Meer bezoekers

Positief is dat het centrum veel bezoekers naar Oost-Groningen trekt. Tussen de 1,5 tot 1,7 miljoen per jaar, zo heeft de commissie berekend. Opvallend is dat het merendeel van die bezoekers, 900.000, volgens de onderzoekers uit de omgeving komt. Ze wonen hooguit op een half uurtje rijden.

Werkgelegenheid

Het centrum levert tussen de 410 en 590 banen op. Daar staat tegenover dat werkgelegenheid verdwijnt bij bestaande mode- en sportwinkels in Oost-Groningen. Daarbij gaat het om 130 tot 160 banen. Netto levert het centrum tussen de 280 en 430 arbeidsplaatsen op. Gezien de afgelegen locatie waar het outletcentrum moet komen is er volgens de onderzoekers goede reden om uit te gaan van de laagste cijfers.

Discussie

Over de komst van het Outletcentrum is de afgelopen jaren al veel discussie geweest. De gemeente Menterwolde is een groot voorstander van het centrum, gemeenten in de omliggende regio en het provinciebestuur zijn tegen. Volgens de provincie is de vestiging van het centrum in Zuidbroek strijd is met het ruimtelijk beleid. De commissie trekt de conclusie dat er ondanks de voordelen onvoldoende reden zijn om daar van af te wijken. Volgende week buigen Gedeputeerde Staten zich over het onderzoek.