Outletcentrum blijft splijtzwam in provinciebestuur

De coalitie in het Groninger provinciebestuur blijft verdeeld over de komst van een Factory Outlet Centrum in Zuidbroek. Dat bleek woensdagavond bij de presentatie van het onderzoeksrapport over het beoogde winkelcentrum met merkartikelen tegen lagere prijzen.
PvdA en GroenLinks blijven tegen het plan. Terwijl VVD en D66, de twee andere coalitiepartijen, juist enthousiast zijn: 'we zijn nog net zoveel voorstander als voor de presentatie van dit rapport, we zien vooral veel kansen voor de werkgelegenheid', aldus VVD-statenlid Nico Bakker.

'Zorgen over leefbaarheid'

GroenLinks en de PvdA benadrukken vooral de negatieve effecten, met name voor de bestaande winkelcentra in de omgeving. Volgens de onderzoekers leveren ondernemers daar zeven procent in. Statenlid Jan Batting van de PvdA maakt zich zorgen: 'als winkels hierdoor noodgewongen moeten sluiten heeft dat gevolgen voor de leefbaarheid van de kernen, die toch al onder druk staan'.

'Outletcentrum juist goed voor werkgelegenheid'

Ook onder de betrokken gemeenten blijft grote verdeeldheid over het plan. De gemeente Menterwolde, waar Zuidbroek onder valt is natuurlijk positief: 'Er is maar één conclusie mogelijk, dat outletcentrum moet er komen', zegt burgemeester Eduard van Zuijlen. Hij wijst, net als de voorstanders in Provinciale Staten op de werkgelegenheid, die volgens de onderzoekers met minstens 280 banen groeit.

Vrees voor gevolgen bestaande winkelcentra

Bestuurders van andere plaatsen in Oost-Groningen zien in het rapport juist de bevestiging van hun bezwaren. In de bestaande winkelcentra is al veel leegstand, door de komst van het Outletcentrum zal dit alleen maar groter worden, zo is de angst: 'We investeren nu veel in de centra, samen met private partijen. Die trekken zich terug als elders een concurrent op goedkope landbouwgrond aan de slag kan', aldus wethouder Henk-Jan Smaal van Veendam. Bovendien is de vrees dat investeringen om de kernen te behoeden van krimp en leegloop door de komst van het outletcentrum teniet gedaan worden, zo zeggen verschillende bestuurders.

Provinciebestuur wil knoop doorhakken

Komende week wil het provinciebestuur een besluit nemen over het omstreden plan. Gelet op de verdeeldheid in de coaltie kan dat nog best spannend worden. Gedeputeerde Moorlag wilde woensdagavond in ieder geval niet op de zaken vooruitlopen. 'Het is een mooi rapport, maar inhoudelijk zeg ik er niets over', aldus de gedeputeerde.