Gewonde oehoe gevangen in Lauwersmeergebied

In het Lauwersmeergebied is deze week een gewonde oehoe gevangen. De roofvogel wordt momenteel verzorgd in vogelopvang De Fûgelhelling in Ureterp.
Het verzwakte dier is gewond aan een vleugel en kan daardoor niet vliegen. Deskundige Pim Lollinga uit Westernieland denkt dat de oehoe van iemand is geweest die er vanaf wilde en daarom de vogel in de natuur heeft losgelaten.
Volgens Lollinga gaat het beslist niet om de oehoe die begin dit jaar in het nieuws kwam, omdat hij mensen in het Lauwersmeergebied zou hebben aangevallen. Dat is een andere oehoe, die gezond en wel is. Lollinga betwijfelt overigens of die verhalen kloppen: "Een oehoe valt geen mensen aan, tenzij hij wordt uitgedaagd", aldus Lollinga.
Deze gezonde oehoe ontsnapte in 2009 uit de wildopvang van Lollinga in Westernieland. Omdat dit exemplaar zich dus uitstekend weet te redden, hoeft hij wat Lollinga betreft niet meer terug in zijn hok.
De oehoe is van de grootste uilensoorten ter wereld. In Nederland komt hij van nature alleen in Zuid-Limburg voor. Maar er zijn elders in ons land enkele kleine populaties van gefokte exemplaren die zijn uitgezet.