Groningse vermoord in Ghana

De 25-jarige Afke Kuipers uit Groningen is vrijdag vermoord in de Ghanese stad Tema. Ze werd neergeschoten tijdens een roofoverval en overleed korte tijd later in een ziekenhuis aan haar verwondingen.
Kuipers was sinds begin februari in Ghana, voor de Stichting NeViSo. Ze werkte als vrijwilliger mee aan Key Nests for Children, een project tegen kinderarbeid. De groep vrijwilligers waar Afke onderdeel van uitmaakte, was vrijdag onderweg van hun werkplek naar huis toen ze werden overvallen.
Daarbij werd het schot gelost dat Afke fataal is geworden. De andere vrijwilligers kwamen met de schrik vrij. Van de daders ontbreekt ieder spoor. Lokale autoriteiten zijn bezig met een onderzoek. Daarnaast is er een beloning uitgeloofd voor de tip die leidt naar de daders.
De groep vrijwilligers, die zwaar aangedaan is door het voorval, heeft inmiddels Ghana verlaten en is weer in Nederland. Het stoffelijk overschot van Afke kan pas naar Nederland worden gebracht als de autoriteiten ter plekke het lichaam vrijgeven. Het is op dit moment nog onbekend wanneer dat zal zijn.
Naast haar werk voor NeViSo richtte Afke zelf de Stichting Charley op. Samen met een vriendin wilde ze de levensomstandigheden voor werkende kinderen verbeteren. Voor haar vertrek werkte Kuipers als woonbegeleider bij de Koninklijke Visio in Haren, en als nachthoofd bij jeugdinstelling Elker.