GroenLinks dreigt met opstappen uit provinciebestuur

GroenLinks dreigt zich terug te trekken uit het provinciebestuur als Gedeputeerde Staten toestemming geven voor de komst van een megastal bij Bourtange.

Groen licht voor tien grote veestallen
Een meerderheid van Provinciale Staten heeft woensdag groen licht gegeven voor tien grote veestallen in onze provincie. De grootste daarvan is die van de Brabantse boer Buijs. In die stal, die bij Bourtange moet komen, kunnen 1800 koeien worden ondergebracht. GroenLinks is daar faliekant tegen.

Motie PvdA redt het niet
In Provinciale Staten ontstond een meerderheid voor de stal van boer Buijs, doordat de SP ook voor stemde. De PvdA probeerde het voorstel nog tegen te houden door een motie in te dienen, maar die kreeg niet genoeg stemmen.

GroenLinks-gedeputeerde in spagaat
Gedeputeerde Staten zijn nu aan zet. In principe voeren zij uit wat Provinciale Staten heeft besloten en dat betekent dat boer Buijs een vergunning krijgt voor zijn megastal. In dat geval zal GroenLinks uit het college stappen. De coalitie heeft dan geen meerderheid meer.

Nog hoop voor GroenLinks
De komende dagen gaan Gedeputeerde Staten zich buigen over de tien grote veestallen. Zij kunnen dus ook nog beslissen dat alleen de stal van boer Buijs er niet mag komen. In dat geval wil GroenLinks wel in het provinciebestuur blijven zitten.
Deel dit artikel:

Recent nieuws