Groningen Seaports wordt verzelfstandigd

Groningen Seaports wordt verzelfstandigd. Dat heeft de provincie Groningen besloten.
Over de verzelfstandiging is jaren gesproken. Volgens gedeputeerde Moorlag is de verzelfstandiging noodzakelijk om de risico's voor de deelnemende overheden terug te dringen: "Seaports is een enorm bedrijf waar de laatste jaren enorm is geïnvesteerd, daar zijn de overheden nu onbeperkt aansprakelijk voor. Dat willen we veranderen."

Het havenbedrijf valt nu nog onder een gemeenschappelijke regeling van de provincie en de gemeenten Delfzijl, Eemsmond. Het is de bedoeling dat het havenbedrijf wordt ondergebracht in een overheids-NV. De aandelen komen in het bezit van de provincie en de betrokken gemeenten. Die nemen volgende week een besluit over de verzelfstandiging.

De weg die Groningen bewandelt is overigens niet uniek. Eerder werden de havenbedrijven van Rotterdam, Vlissingen en Den Helder ook al verzelfstandigd. Het proces is trouwens wel één van lange adem. Naar verwachting lopen de deelnemende overheden nog 20 jaar in meer of mindere mate risico voor het reilen en zeilen bij Groningen Seaports.
Deel dit artikel:

Recent nieuws