Rehwinkel uit forse kritiek op Van Mastrigt

Burgemeester Rehwinkel van Groningen heeft in de gemeenteraad forse kritiek geuit op voormalig vice-voorzitter Yvonne van Mastrigt van de veiligheidsregio Groningen.
Hij vindt dat Van Mastrigt hem tijdens de kritieke nacht van de watersnood van januari vorig jaar niet had moeten proberen te bellen toen hij sliep. Hij had zijn taken als voorzitter van de veiligheidsregio voor die nacht overgedragen aan Van Mastrigt omdat hij rust nodig had. Volgens hem was afgesproken dat hij zijn telefoon zou uitzetten. Hij vindt dat van Mastrigt de hele verantwoordelijkheid voor de functie had moeten nemen.
Het debat over de crisis rondom het hoge water, een jaar geleden bij Woltersum, was aangevraagd door GroenLinks, dat vragen had over de bereikbaarheid van de burgemeester. In de kritieke nacht waarin besloten werd om de achthonderd inwoners van het dorp te evacueren was Rehwinkel onbereikbaar. Volgens de burgemeester van Groningen was dit een bewuste keuze: 'Het is gegaan hoe het hoorde. Als je rust neemt en je taken overdraagt aan de vice-voorzitter, dan moet je ook echt rust nemen.'
Op de vraag van GroenLinks-raadslid Mathias Gijsbertsen waarom de toenmalige vice-voorzitter hem die nacht toch geprobeerd heeft te bellen antwoordde Rehwinkel: 'Dat was ook niet goed. Als je de rol overneemt van de voorzitter, dan moet je die verantwoordelijkheid ook durven dragen.'
Een aantal maanden na de kwestie rondom het hoge water trad Yvonne van Mastrigt terug als vice-voorzitter van de veiligheidsregio. Ze kon zich niet vinden in de bestuursstijl van Rehwinkel, die volgens haar te veel op consensus gericht zou zijn. Rehwinkel zei woensdag dat hij zichzelf juist ziet als iemand die 'vaak ongeduldig is en soms juist te snel wil doorpakken'.
Yvonne van Mastrigt is tegenwoordig gedeputeerde van Groningen. Ten tijde van het hoge water was ze burgemeester van Hoogezand-Sappemeer en als burgemeester van de tweede gemeente van Groningen vice-voorzitter van de veiligheidsregio.
Update: Gedeputeerde Yvonne van Mastrigt laat vanuit China weten niet de behoefte te hebben om te reageren op de uitlatingen van Rehwinkel. Van Mastrigt is in China voor een handelsmissie van Noordelijke bedrijven en overheden.