Groningse raad boos over herverdeling tramgeld

Er dreigt opnieuw een conflict tussen de Stad en de provincie Groningen. Een groot aantal partijen in de Groninger gemeenteraad is boos over het plan van de provincie om geld voor grote openbaar vervoerprojecten in de stad te besteden aan wegen en spoor in de provincie.
GroenLinks, ChristenUnie, PvdA, en D66 eisen opheldering van het stadsbestuur. GroenLinks fractievoorzitter Mattias Gijsbertsen: 'Het lijkt wel of het college heeft zitten slapen. Als het geld opeens naar wegen in de regio gaat, dan heeft de Stad een groot probleem'.

340 miljoen
Het gaat om een bedrag van bijna 340 miljoen euro. Het geld was eerst gereserveerd voor de Regiotram en een spoorlijn tussen Groningen en Heerenveen. De vier partijen in het nieuwe provinciebestuur hebben afgesproken het geld te besteden aan projecten in de hele provincie. Naast openbaar vervoer in de Stad gaat er ook geld naar bijvoorbeeld de verdubbeling van de N33, een rondweg bij Bedum en een spoorlijn van Veendam naar Stadskanaal.

PvdA verbaasd
Het Groninger PvdA-raadslid Carine Bloemhoff reageert verbaasd op het voornemen van het nieuwe provinciebestuur: 'We zouden hier eerst gezamenlijk over praten en nu is het geld opeens al verdeeld. Zo gaan we niet met elkaar om'. D66 en ChristenUnie sluiten zich hier bij aan. De partijen willen op korte termijn horen of het stadsbestuur van te voren op de hoogte was van de plannen van het nieuwe provinciebestuur. Ook willen ze van B&W weten of er de afgelopen weken nog overleg tussen Stad en provincie is geweest over mogelijke alternatieven voor de Regiotram.

'Trein van niets naar niets'
Fractievoorzitter Robert Prummel van de Stadspartij gaat nog veel verder in zijn kritiek. 'De provincie stopt het geld nu onder meer in een trein van niets naar niets. In dat gebied woont amper iemand terwijl rond de Stad dagelijks files staan'. Naast extra asfalt rond de Stad pleit Prummel voor een nieuwe spoorverbinding naar het Zernike-terrein. 'Daar zijn duizenden studenten dagelijks mee geholpen', aldus de voorman van de Stadspartij.

Over twee weken vergadert de Groninger gemeenteraad over de kwestie. Overigens heeft de raad formeel geen zeggenschap over de besteding van de vele miljoenen euro's. Het geld wordt door de provincie beheerd. Provinciale Staten heeft dan ook het laatste woord.
Meer over dit onderwerp:
regiotram
Deel dit artikel:

Recent nieuws