Stad moet zich niet bemoeien met geld provincie

Stad Groninger politici moeten zich niet bemoeien met de besteding van het geld dat de provincie gereserveerd had voor de regiotram en de spoorlijn tussen Groningen en Heerenveen.
Dat zegt Ankie Beenen, fractievoorzitter van de PvdA in Provinciale Staten: "Moeten wij aan de stad toestemming vragen hoe we ons eigen geld gaan uitgeven? Dat kan toch niet de bedoeling zijn?"

Commotie
Beenen reageert op de commotie in de Groninger gemeenteraad. Veel partijen zijn boos dat de nieuwe coalitie over de herverdeling van het geld geen overleg heeft gehad met de regio. Ook de Groninger wethouder Schroor laat weten onaangenaam verrast te zijn over de plannen van de provincie.

Wensenlijst
Volgens Ankie Beenen heeft de politiek in de stad de situatie aan zichzelf te wijten: "Wij hebben geen streep gezet door de tram, dat was de stad zelf. De wereld staat niet stil, we moeten door, het geld moet voor 2020 zijn uitgegeven".

Daarnaast wijst Beenen erop dat de provincie al jaren een eigen wensenlijst had voor projecten in de regio. Nu het geld niet meer nodig is voor de regiotram en trein naar Heerenveen kunnen die dan ook versneld worden uitgevoerd.

Statenlid Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie zegt in een reactie dat de stad nog heel tevreden kan zijn over het akkoord: "Er staat nog steeds een bedrag van meer dan 100 miljoen euro voor projecten in de stad. Het pakket dat er nu ligt is evenwichtig voor stad en regio, daar zijn we heel blij mee".

Debatten
Overigens moeten de voornemens van het nieuwe college nog worden bekrachtigd door Provinciale Staten. Het college-akkoord wordt daar op 24 april besproken. Tot die tijd wil het provinicebestuur niet reageren op de kritiek vanuit de stad.

Ook de Groninger Gemeenteraad debatteert nog over de kwestie. Partijen in de raad willen weten of het stadsbestuur de afgelopen maanden mogelijk heeft zitten slapen bij besprekingen over de herverdeling van de gelden.
Meer over dit onderwerp:
regiotram
Deel dit artikel:

Recent nieuws