'RWE-monteurs maandenlang te laat uitbetaald'

FNV Eemshaven en de Poolse vakbond OPZZ organiseren maandag een bespreking met monteurs die werken voor het Poolse bedrijf Unitech.
Dat gebeurt voor de poort van de RWE-Essentbouwplaats in de Eemshaven.

Protest
De vakbonden willen van de werknemers weten of ze over willen gaan tot protest. Het salaris van de monteurs zou namelijk al maandenlang te laat uitbetaald worden.

Geldnood
Opdrachtgever Rafako verkeert in financiële nood en kan daarom Unitech niet betalen om een bouwproject in de Eemshaven uit te voeren, zegt de FNV. Dit zou voor Unitech de reden zijn dat het de lonen van zijn werknemers niet kan bekostigen.

De monteurs van Unitech bouwen elektrofilters in de RWE-kolencentrale. Al sinds januari zou hun salaris niet op tijd uitbetaald worden.

Verantwoordelijkheid
“Als een opdrachtgever failliet gaat of langere tijd geen geld overmaakt, dienen de andere schakels in de keten dit op te lossen”, zegt FNV-woordvoerder Masja Zwart. “De verantwoordelijkheid ligt uiteraard bij de werkgever Unitech, maar de oplossing ligt evenzeer bij opdrachtgevers Rafako, Hitachi en RWE.” Het Japanse Hitachi is de hoofdaannemer van het bouwproject in de RWE-centrale.

Ultimatum
“Mocht het salaris maandag niet betaald zijn, dan vragen wij de werknemers om later in de week het werk neer te leggen”, zegt Zwart.
Deel dit artikel:

Recent nieuws