'Wie mouten wel eem veuroet kieken'

Critici noemen de zorgen over het plan voor de kernafvalopslag, vlak over de grens bij Ter Apel, voorbarig. Maar de leden van een kersverse actiegroep zijn het daar niet mee eens: "Onze kinderen moeten er niet mee zitten."
Veertien verontruste inwoners van de Duits-Groningse grensstreek hebben zaterdag een protestgroep opgericht tegen de plannen voor een kernafvalopslag vlak over de grens bij Ter Apel. Dat gebeurde in Wippingen, een dorpje dicht bij de beoogde ondergrondse opslagplaats.
De plannen van de Duitse overheid kwamen afgelopen week naar buiten. Voor verschillende milieuorganisaties, politieke partijen en inwoners van het gebied was dat de aanleiding om zaterdag voor het eerst de koppen bij elkaar te steken. Ze zijn bezorgd over de risico's van de opslag voor economie en milieu.
"Het is hoog radioactief afval dat ze kwijt willen", zegt Echo Achterhof uit Sellingen, die bij de bijeenkomst aanwezig was. "Er wordt wel gesproken over lange termijn, over tien jaar ofzo, voordat het zo ver is. Maar wie mouten wel eem veuroet kiek'n, zodat de kinderen er straks niet mee zitten."
Op 7 mei is de volgende bijeenkomst van de actiegroep. De bespreekt de beweging onder andere hoe zij voorlichting gaat geven aan inwoners van de grensstreek.