Grote verschillen in boetes Hier of Doar

Hier of Doar-verslaggever Remco in 't Hof werd laatst geflitst op de Duitse snelweg. Hij reed 30 km/u te hard, hij geeft het ruiterlijk toe, en kreeg nu thuis een boete (met foto) opgestuurd. Maar hoeveel kost zoiets nou? En wat is het verschil met Nederland? Hier of Doar zocht het uit.
Een klein onderzoek laat zien dat er forse verschillen bestaan in de hoogte van verkeersboetes aan beide kanten van de grens. Nederland blijkt, vergeleken bij onze oosterburen, een duurder land. Bij een snelheidsovertreding gaat een boete al snel vier keer meer kosten. Zo bedraagt een boete tot 10 km/u te hard in Nederland 60 euro, maar in Duitsland slechts 15 euro. En bij een overtreding van 30 km/u te hard is het verschil nog groter: 250 euro (NL) ten opzichte van 60 euro (DL).

Samenwerking

Bij het incasseren van de boetes werken de Duitse en Nederlandse justitie samen. Bij het niet betalen van een in Duitsland opgelopen verkeersboete kunnen Nederlandse agenten bijvoorbeeld ingeschakeld worden om de boete te innen. En mocht een Duitser in Nederland een boete van meer dan 500 euro moeten betalen dan moet er direct betaald worden of het rijbewijs wordt ingenomen.