Metaalbewerkingsbedrijf NEM Scheemda op rand faillissement

Het personeel van metaalbewerkingsbedrijf NEM in Scheemda zit sinds maandag werkloos thuis. Het bedrijf wordt woensdag naar alle waarschijnlijkheid failliet verklaard door de rechtbank in Almelo.
Het Scheemder bedrijf was tot voor kort onderdeel van Siemens, maar werd een paar maanden geleden overgenomen door een particuliere investeerder. Volgens Masja Zwart, bestuurder van vakbond FNV Bondgenoten, hing het faillissement vanaf dat moment in de lucht. Van een deel van het personeel werd toen al afscheid genomen. Het verschil met nu is dat er toen wel een sociaal plan was - door Siemens gefinancierd.

'Schandalig'

Voor de overgebleven medewerkers dreigt de bijstand. Maar FNV Bondgenoten is niet van plan zich hier zonder slag of stoot bij neer te leggen. Zwart: "Het kan toch niet zo zijn dat een paar maanden geleden de mensen met een keurige ontslagvergoeding weggingen, en dat nu de resterende twintig mensen in Scheemda met lege handen op straat komen te staan. Ik vind het schandalig."
De vakbond vindt dat de nieuwe eigenaar, een investeringsmaatschappij, met geld over de brug moet komen. Wordt dat geweigerd, dan stapt de bond naar de rechter.