Van Keulen onder vuur in raadsdebat over tramgelden (update)

Een zware middag voor wethouder Joost van Keulen van Groningen. In een pittig debat in de gemeenteraad moest hij woensdagmiddag uitleggen hoe het kan dat de provincie de tramgelden al heeft herverdeeld.
Gedeputeerde Staten namen onlangs in het coalitieakkoord een lijst op met projecten waaraan het geld van de afgeblazen regiotram en de spoorlijn Groningen-Heerenveen wordt besteed. Daaruit blijkt dat het geld grotendeels niet in de stad, maar in het ommeland wordt besteed.

Reden voor GroenLinks, ChristenUnie, D66 en PvdA om een debat aan te vragen. Deze partijen voelden van Keulen stevig aan de tand. Ze vinden het onbegrijpelijk dat de provincie het geld al heeft bestemd. Ze dachten nog met de hele regio in overleg te zijn.

GroenLinks-fractievoorzitter Mattias Gijsbertsen verweet Van Keulen de raad altijd gerust te hebben gesteld, terwijl het geld nu toch is verdeeld. 'Het wordt besteed aan zinvolle en minder zinvolle projecten, zonder overkoepelende visie op bereikbaarheid', aldus Gijsbertsen. PvdA-raadslid Jan Spakman zei 'onaangenaam verrast' te zijn. En de ChristenUnie verwijt het stadsbestuur 'kroonjuwelen verspeeld te hebben'.

Wethouder Van Keulen benadrukte dat stad en provincie nog volop in overleg zijn en dat er nog van alles mogelijk is en dat het overleg met de provincie voortduurt. De komende maanden bekijkt hij verder of de middelen voor bereikbaarheid afdoende zijn.

Dat was voor GroenLinks, Stadspartij, Student en Stad en ChristenUnie niet genoeg. Ze dienden een motie in die burgemeester en wethouders sommeert proactief aan de slag te gaan met de bereikbaarheid van de stad. In de motie schreven ze verder dat het college onvoldoende effectief overlegd heeft met de provincie.

Wethouder Van Keulen liet weten niet blij te zijn met dat verwijt. Uiteindelijk stemden alleen de indieners van de motie voor en dus werd de motie verworpen.
Meer over dit onderwerp:
regiotram
Deel dit artikel:

Recent nieuws