Rehwinkel vertrekt op advies van wethouders

Peter Rehwinkel kreeg van zijn wethouders het advies om niet voor een tweede termijn te gaan als burgemeester van Groningen.
Dat melden bronnen aan RTV Noord.
Woensdagavond maakte Rehwinkel tijdens de raadsvergadering bekend na 2015 te stoppen. Hij had zijn beslissing 's middags al vertrouwelijk meegedeeld aan de de wethouders en fractievoorzitters. Omdat het nieuws uitlekte, moest Rehwinkel het 's avonds aan alle raadsleden vertellen.

Kritiek

Rehwinkel lag de afgelopen jaren regelmatig onder vuur. Zo werd hem een gebrek aan regie verweten in de voortdurende ruzie tussen stad en provincie.
Ook was er ophef over de Calimerobrief die Rehwinkel stuurde naar NRC Handelsblad, waarin hij commissaris van de koningin Max van den Berg afviel. Die pleitte voor een compensatiefonds voor de gaswinning ter hoogte van minstens één miljard. Rehwinkel nam in een ingezonden brief aan de krant afstand van die oproep van de commissaris.

Project X

En woensdagavond moest Rehwinkel zich verantwoorden voor zijn rol in de Facebookrellen in Haren. Rehwinkel was destijds korpsbeheerder en in die hoedanigheid verantwoordelijk voor de falende politieorganisatie.

Advies

De Groninger wethouders zouden het verstandiger hebben gevonden dat hij niet voor een tweede termijn ging. Ook verschillende raadsleden meldden de afgelopen tijd aan RTV Noord dat zij een tweede termijn niet zagen zitten.

Herindeling

Zelf zegt Rehwinkel dat zijn besluit te maken heeft met de komende gemeentelijke herindeling. Hij vindt dat een nieuwe gemeente moet beginnen met een nieuwe burgemeester. Rehwinkel ontkent dat hij vertrekt op advies van de wethouders, maar wil zijn besluit verder niet toelichten.