Hier of Doar: Elternzeit en ouderschapsverlof

Nederland is wat betreft verlofregelingen en financiële ondersteuning bij het opvoeden van kinderen heel zuunig. In Duitsland is kinderopvang aanmerkelijk goedkoper en is de kinderbijslag maar liefst drie keer hoger dan in Nederland.
Vaders en moeders mogen in Duitsland, vaak ook betaald, 2 tot 3 jaar met Elternzeit (ouderschapsverlof). In Neder;land is dat maximaal 26 weken en dan meestal ook nog onbetaald.
Als zorgende ouder hoef je bij de Oosterburen ook niet bang te zijn dat je je baan verliest, want je geniet automatisch een terugkeergarantie. Duitse baby's tref je niet aan in crèches: moeders en vaders doen de zorg vaak zelf, al dan niet met hulp van buren en familie, tenminste dat is de algemene trend.
Toch is op die Duitse gezinspolitiek de nodige kritiek, want het geboortecijfer in Duitsland is heel erg laag, één van de laagste van de de hele Europese Unie. En in tijden van vergrijzing is dat geen hoopvolle ontwikkeling.
De socialisten van de SPD willen nu meer flexibiliteit, en meer opvangmogelijkheden, waardoor vrouwen zich sterker kunnen ontwikkelen en de arbeidsproductie op peil blijft. Ze denken dat daardoor ook het geboortecijfer wordt opgekrikt omdat vrouwen zorg en werk graag willen combineren.
Hoe het ook zij: Duitsers kunnen wellicht iets leren over hoe wij onze kinderopvang in Nederland hebben georganiseerd. Nederlanders kunnen van de Duitsers leren hoe je 'oudert' en zo lang mogelijk kunt zorgen voor je pasgeboren kinderen.