Documentaire 'De Toer van een Orgelbouwer' te zien op RTV Noord

De Groningse orgelbouwer Eppo Rynko Ottes (1941) bouwde tijdens zijn leven meer dan 70 orgels, voor kerken in binnen- en buitenland. Regisseuse Saskia Jeulink maakte samen met de orgelbouwer een spannende roadmovie langs plekken in Noord- Nederland, Duitsland en Spanje.
Deze documentaire was vanaf vrijdag 10 mei een week lang online te bekijken op de site en in de apps van RTV Noord.

Orgel is koning der instrumenten

Volgens Mozart is het orgel "de koning der instrumenten". In Noord- Nederland staan beroemde orgels, ontworpen door ondermeer Arp Schnitger. De provincie Groningen staat bekend om zijn beroemde orgels en zijn kerken. Als door een wonder is in het noordelijke landsdeel een schat aan religieus erfgoed bewaard gebleven. Het kerkorgels is in zijn uiterlijke verschijning in sterke mate bepaald door welvaart, representatie van macht en stadse cultuur. De meeste orgels in dit gebied dateren dan ook uit de economische bloeiperiode in de 17e, 18e en 19e eeuw, gebouwd door beroemde orgelbouwers, vaak in opdracht van plaatselijke rijke burgers.

Eppo Rynko Ottes

De Groningse orgelbouwer Eppo Rynko Ottes (1941) bouwde tijdens zijn leven meer dan 70 orgels, voor kerken in binnen - en buitenland. In Groningen en Drenthe staan nog drie dienstdoende orgels van zijn hand. Hij bouwde in opdracht in heel Europa zijn orgels, zonder concessies te doen aan klank en kleur. "Als een moskee mij de opdracht geeft een orgel te bouwen, dan doe ik dat met evenveel plezier als voor een katholieke kerk". Ambacht en kunst lopen als een rode draad door het leven van deze noordeling.

Over de documentaire

Aan de hand van orgelbouwer Ottes bezoeken wij verschillende locaties in Noord- Nederland, Duitsland en Spanje op zoek naar de (muzikale) betekenis en (historische) functies van orgels. De van huis uit gereformeerde Ottes ontmoette tijdens zijn leven vele vooraanstaande geestelijken van verschillende geloofsrichtingen die hem bedoeld en onbedoeld hielpen bij zijn zoektocht naar zingeving, naar een vrijer geluid.
De documentaire 'De tour van een orgelbouwer' legt niet alleen de overdracht van het orgel aan de kerk vast, maar ook de toenemende twijfel in het ( geestelijke) leven van de orgelbouwer Eppo Rynko Ottes.