Nieuw gedenkteken slachtoffers scheepsramp 'Joanna'

Op de algemene begraafplaats in Delfzijl is woensdagmiddag een monument onthuld voor de slachtoffers die omgekomen zijn bij de scheepsramp met de 'Joanna'. Dat schip verging op 8 mei 1945 in de Eems ter hoogte van Spijk omdat het schip op een mijn liep.
Op het schip zaten Nederlandse dwangarbeiders die van Duitsland onderweg naar huis waren. Zeven van hen overleefde de ramp, negenendertig stierven in zee.

Een van de slachtoffers was Dirk van der Gugten uit Katwijk, toen eenentwintig jaar oud. Zijn kleine broertje Cornelis, nu tweeëntachtig mocht het monument onthullen en vindt het een prachtig gedenkteken: "Ik ben er heel trots op, dit is zowel voor mijn broer als voor alle slachtoffers van de ramp met de 'Joanna'. Er zijn natuurlijk negenendertig mensen omgekomen, dit monument is voor hen allemaal, dat is het mooie ervan."

Het monument stelt de boeg van een binnenschip voor, precies zo een als de 'Joanna'. Met aan de ene kant de plek waar het schip is vergaan en aan de andere kant een gedenktekst. Een speciale werkgroep is sinds 2004 bezig om het monument te realiseren.
Deel dit artikel:

Recent nieuws