Leerlingen in ommeland meer kans op slagen dan in Stad

Het is weer eindexamentijd. Duizenden leerlingen in onze provincie proberen de komende weken hun diploma te halen. Gepensioneerd decaan Harry Hulscher doet onderzoek naar de eindexamenresultaten van Groningse scholen. Zijn conclusie: scholen in het ommeland doen het beter dan scholen in de stad.
Regelmatiger en harder werken

Dit geldt vooral voor de havo. Het slagingspercentage in het ommeland is daar zelfs hoger dan het landelijk gemiddelde, terwijl de stad ver onder dat gemiddelde zit. Hulscher denkt dat de leerlingen in het ommeland het beter doen, omdat ze regelmatiger en harder werken. Ook lijkt het erop dat leerlingen daar beter voorgeselecteerd zijn en dus op de goede plek zitten.

Nieuwe eindexamennormen

De aanleiding voor het onderzoek waren de nieuwe examennormen. Vorig jaar werden deze al iets aangescherpt, maar dit leverde minder extra gezakten op dan verwacht. Dit jaar mogen leerlingen nog maar één 5 halen op Nederlands, Engels of Wiskunde. Hulscher verwacht dat dit een groter slagveld oplevert, omdat aanleg een rol gaat spelen. Sommige kinderen hebben gewoon geen gevoel voor wiskunde of juist voor de talen.