NOM komt met nieuw soort lening

Het midden- en kleinbedrijf in het Noorden kan voortaan geld lenen bij de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij, zonder dat die daarvoor aandelen opeist.
Daarmee wil de organisatie de economie in het Noorden een zetje geven. De NOM maakte dat dinsdagochtend bekend op zijn jaarlijkse persconferentie.
Voor bedrijven is het tegenwoordig vaak lastig om financiering los te krijgen. De NOM wil met de zogenaamde 'achtergestelde' lening de banken te motiveren om ook geld aan een bedrijf te verstrekken. Zo'n lening houdt in dat wanneer het misgaat met een bedrijf de schuld bij de bank vaak nog wel wordt afgelost. De NOM is de laatste in rij en ziet dan waarschijnlijk niets meer terug van de lening en neemt op die manier meer risico.
De NOM vraagt weliswaar geen aandelen in het bedrijf maar stelt wel voorwaarden aan het verstrekken van een lening zoals bijvoorbeeld rente-betaling, aflossingstermijnen en regelmatig contact houden.
Vorig jaar verstrekte de NOM minder leningen en subsidies, doordat anderen het door de financiële crisis niet aandurfden om mee te betalen. Toch werd 2012 afgesloten met 4,2 miljoen euro winst.