Instellingen

Weblog: Een Koninklijk probleem

Het nieuwe Koninklijke paar is populair. En ze komen naar Groningen. Sterker nog, het eerste bezoek van Willem-Alexander en Máxima in hun nieuwe functie is aan onze provincie.
Daar moeten wij, als RTV Noord, natuurlijk bij zijn. En dat zijn we ook. Met radio, online en televisie. Het liefst zouden we het bezoek live op de buis brengen, ook al gaat het om een "gewone" dinsdagochtend. Helaas ontbreekt ons daar het geld voor.
Niet iedereen zal begrip hebben voor deze argumentatie. Als de nieuwe Koning en Koningin komen, moet dat live op de regionale zender, immers. Geloof me, we zouden het doen als we het zouden kunnen.
Wat is er aan de hand? Wij hebben dit jaar minder geld. De provincie heeft een bezuiniging van vijf procent doorgevoerd. Daarnaast merken wij aan de reclame-inkomsten goed dat er een recessie is.
Uiteraard hebben we in de begroting een post opgenomen voor onvoorziene gebeurtenissen. Maar die pot is al nagenoeg leeg, en we zijn nog niet eens halverwege het jaar. Extra uitzendingen over de herindelingsplannen, de aardbevingen, de commissie-Cohen en de schaatsmarathon in Noordlaren hebben onze middelen uitgeput.
Voor het goede begrip: live televisie met meerdere camera's op een verantwoorde manier bij u thuis brengen is een dure bezigheid. Het Koninklijke bezoek kenmerkt zich door veel verplaatsingen in korte tijd. Om dat goed in live beeld te brengen, hebben we meer geld nodig dan we hebben. Zo eenvoudig is het.
We hoopten dat samenwerking met de NOS soelaas zou bieden, maar de nationale zender maakt alleen opnames voor een samenvatting later. Dat doen wij ook, dus dat levert niets op.
We volgen het Koninklijke bezoek op 28 mei uitgebreid. Met Radio, TV en Online zijn we er bij. Live op de radio en online, met uitgebreide samenvattingen op TV in de middag en een extra uitzending in de avond. Want zelfs voor de Oranjes kunnen wij het ons niet permitteren in de rode cijfers te komen.
Mischa van den Berg
Hoofdredacteur RTV Noord