Raad steunt aanleg nieuwe Helperzoomtunnel

Bewoners verlaten uit onvrede de raadszaal
Bewoners verlaten uit onvrede de raadszaal © Remy van Mannekes/RTV Noord
Een ruime meerderheid van de Groninger gemeenteraad staat achter het plan voor de nieuwe Helperzoomtunnel. Dat bleek woensdagmiddag tijdens de raadscommissie verkeer. De tunnel ter hoogte van de Helperbrink moet de spoorwegovergang bij de Esperantolaan vervangen.
Bijna de hele raad is positief over het plan. Volgens de raadsfracties komt de nieuwe tunnel de verkeersveiligheid ten goede. Ook omdat het treinverkeer de komende jaren nog verder groeit. Volgens regels van spoorbeheerder Prorail moet de overgang bij de Esperantolaan op termijn dan ook sluiten.
Voorafgaand aan de vergadering demonstreerden bewoners van de zuidelijke stadswijken met een fietsprotest tegen het plan. Tijdens de vergadering overhandigden ze aan de commissie bijna duizend handtekeningen van tegenstanders. De bewoners vrezen door de nieuwe tunnel veel sluipverkeer. Naast het protest tegen de tunnel richten de actievoerders zich ook tegen de aanpak van de gehele Zuidelijke Ringweg. De Helperzoomtunnel is onderdeel van het plan.
De partijen in de Groninger gemeenteraad hebben begrip voor de zorgen van de bewoners, maar noemen zowel de aanleg van de Helperzoomtunnel als de aanpak van de ringweg onvermijdelijk.
Na de zomer start een inspraakronde voor de aanpak van de Zuidelijke Ringweg. De bouw van de nieuwe Helperzoomtunnel start zo snel mogelijk. De bewoners laten het er niet bij zitten. Ze hebben extra acties aangekondigd. Ook stappen ze mogelijk naar de rechter om de plannen tegen te houden, zei een woordvoerder van de actievoerders woensdagavond op TV Noord.