ProRail informeert Rehwinkel voortaan eerder

ProRail bekijkt of burgemeester Rehwinkel van Groningen voortaan eerder geïnformeerd kan worden over incidenten. Dat zegt het bedrijf naar aanleiding van de bijna-ramp in maart vorig jaar.
Wissels door elkaar gehaald
Een trein met gevaarlijke stoffen kwam bij het toen in aanbouw zijnde station Europapark op het verkeerde spoor terecht. Oorzaak was een fout in een door ProRail geleverde tekening; daardoor werden twee wissels door elkaar gehaald. De machinist kon net voorkomen dat de trein ontspoorde. De Veiligheidsregio werd niet geïnformeerd over de bijna-ramp .

Nieuwe wissels voortaan eerst getest
Onlangs heeft Rehwinkel er bij ProRail op aangedrongen hem beter te informeren. ProRail heeft de gemeente laten weten intern te kijken of dit geregeld kan worden. Verder heeft het bedrijf maatregelen genomen om dit soort incidenten te voorkomen. Tekeningen worden gecontroleerd en nieuwe wissels worden eerst getest, voordat er treinen overheen mogen.

College voelt zich verantwoordelijk
Dit alles blijkt uit een brief van burgemeester en wethouders van Groningen aan de gemeenteraad. Het gemeentebestuur schrijft verder dat de verantwoordelijkheid voor het transport van gevaarlijke stoffen landelijk ligt en dus niet bij de gemeente. Maar het college voelt zich wel verantwoordelijk en wil daarom op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen; zoals de evaluatie van het ernstige ongeluk in België van begin mei.
Deel dit artikel:

Recent nieuws