Liveblog FC Groningen - FC Twente: 0-1 (gesloten)

© JKBEELD/Archief
FC Groningen speelde donderdagavond de eerste wedstrijd in de play-offs om Europees voetbal tegen FC Twente. Het verloop van de wedstrijd is hier terug te lezen.
Tweede helft

90'+3' AFGELOPEN!
Ondanks een betere tweede helft verliest FC Groningen in eigen stadion met 1-0 van FC Twente in het eerste play-offduel. De Groningers moeten zondag in Enschede in ieder geval met 1-0 winnen om verlenging af te dwingen.
88' Bizot voorkomt opnieuw een tegentreffer. Hij tikt de bal uit de linkerbenedenhoek na een goed schot van Janssen. Even daarna heeft Tadic de 0-2 op zijn schoen, maar van dichtbij schiet hij ruim naast.
81' Tadic is dicht bij de 0-2, maar zijn schot verdwijnt net naast het doel van Bizot. FC Twente wisselt daarna twee keer. Nacer Chadli en Castaignos worden vervangen door Tim Hölscher en Felitciano Zschusschen.
79' Nog iets meer dan tien minuten te spelen en FC Groningen kijkt nog altijd tegen een 1-0 achterstand aan. Alexander Christovao vervangt zijn collega-spits Texeira.
73' FC Groningen jaagt goed door op de defensie van FC Twente. Het publiek laat zich duidelijk horen en schreeuwt de Groningers naar voren.
67' FC Groningen-trainer Robert Maaskant wil dat zijn ploeg aanvallender gaat spelen. Hij haalt Rasmus Lindgren naar de kant voor Filip Kostic.
64' FC Twente wordt sterker. Fer mag ver komen in het strafschopgebied en schiet tegen Bizot op. De hoekschop levert niets op voor de ploeg van trainer Alfred Schreuder.
58' FC Twente lijkt op 0-2 te komen, maar Castaignos' doelpunt wordt afgekeurd. De aanvaller geeft Lorenzo Burnet een duw. Goed gezien van de scheidsrechter.
56' Goede mogelijkheid voor de thuisploeg. Na een voorzet van Andraz Kirm komt de bal terecht bij Kieftenbeld. Via een verdediger van FC Twente belandt de bal uiteindelijk in de handen van Boschker. FC Groningen is op zoek naar de gelijkmaker.
53' FC Groningen won nog nooit in de Eredivisie wanneer het bij rust op achterstond stond tegen FC Twente. Zeventien keer werd er verloren, vijf keer gelijkgespeeld.
47' FC Groningen begint fel aan de tweede helft. Maikel Kieftenbeld probeert het van afstand, maar zijn schot gaat ver naast. Beide ploegen hebben niet gewisseld.
Eerste helft
45' RUST! Scheidsrechter Vink fluit voor rust. FC Groningen staat met 1-0 achter en komt met deze tussenstand goed weg. De Tukkers zijn heer en meester en hebben diverse kansen op een grotere voorsprong laten liggen.
45' En opnieuw een grote kans voor de Tukkers. Castaignos ontdoet zich van Kees Kwakman, maar weer ligt Bizot in de weg.
43' FC Twente krijgt de beste kansen, want na de poging van Rosales schiet Tadic dit keer gevaarlijk op het doel van Bizot. De bal gaat net over.
41' Bizot voorkomt de 0-2. Roberto Rosales schiet vanaf veertien meter op de doelman van FC Groningen.
31' Virgil van Dijk kopt uit een hoekschop gevaarlijk op het doel van FC Twente. Boschker kan de bal klemvast pakken.
27' FC Groningen is wel op jacht naar de gelijkmaker, maar uitgespeelde kansen zijn er nog niet geweest. In de play-offs tellen uitdoelpunten overigens 'dubbel', dus FC Twente doet goede zaken met deze stand.
22' DOELPUNT! FC Twente komt op voorsprong. Dusan Tadic brengt de bal het strafschopgebied in en Felipe Gutiérrez rondt vervolgens met een geniale voetbeweging af: 0-1.
12' FC Twente komt goed weg, nadat David Texeira de bal vanuit buitenspelpositie binnen schiet. Het doelpunt wordt terecht afgekeurd, want op het moment dat Bacuna de bal aflegt, staat de Uruguyaan buitenspel.
8' Luc Castaignos volleert de bal vanaf het strafschopgebied net naast het doel van Marco Bizot. Een halve minuut later schiet Willem Janssen eveneens naast. FC Groningen is gewaarschuwd.
1' Scheidsrechter Pieter Vink fluit voor het begin van de eerste wedstrijd in de play-offs om Europees voetbal. De winnaar van het tweeluik neemt het op tegen de winnaar van sc Heerenveen - FC Utrecht.
Opstellingen
FC Groningen: Bizot; Magnasco, Van Dijk, Kwakman, Burnet; Kieftenbeld, De Leeuw, Lindgren (67' Kostic); Bacuna, Texeira (79' Christovao), Kirm.
FC Twente: Boschker; Rosales, Bengtsson, Bjelland, Braafheid; Fer, Janssen, Gutiérrez; Tadic, Chadli (81' Hölscher), Castaignos (81' Zschusschen).