Restauratie Watertoren van start

Ruim dertig jaar werd er vooral gepraat en gebeurde niets. Maar nu is de restauratie van de monumentale Watertoren bij het Noorderplantsoen in Groningen eindelijk van start gegaan.
In de toren is straks ruimte voor feestjes en tentoonstellingen.

De watertoren is sinds 1978 buiten gebruik. Decennia lang werd nagedacht over een nieuwe bestemming. In 1988 werd een prijsvraag uitgeschreven. Dat leverde veel ideeën op, maar door geldgebrek lukte het nooit om het winnende idee van architect Luc Veeger uit te voeren.

Inmiddels is de situatie anders. De gemeente Groningen heeft het pand voor één euro overgedaan aan het Groninger Monumentenfonds. De overdracht ging vergezeld van een bruidsschat: anderhalf miljoen euro van de gemeente, een miljoen euro van het Rijk en een half miljoen van de Provincie, onder voorwaarde dat het gebouw wordt gerestaureerd en een nieuwe bestemming krijgt.

Het Monumentenfonds vond twee exploitanten die in de toren aan de slag willen. In de voormalige waterbak wordt een glazen vloer aangebracht en in de plaats die ontstaat, wordt een multifunctionele ruimte gemaakt voor ongeveer honderd mensen. De exploitanten willen er van alles gaan organiseren.

De restauratie duurt ongeveer een half jaar. Eind januari 2014 wordt de opening verwacht.
Deel dit artikel:

Recent nieuws