Commissie onderzoekt imagoschade na bevingen

Een onafhankelijke onderzoekscommissie moet kijken hoeveel imagoschade de provincie Groningen heeft door gaswinning en de verhoogde kans op aardbevingen. Ook moet de commissie onderzoeken hoe die schade kan worden gecompenseerd. Dat heeft de provincie donderdag bekendgemaakt.
De provincie wil die compensatie gebruiken om de leefbaarheid te verbeteren en een bijdrage te leveren aan de overgang naar het gebruik van meer duurzame energie. Groningen wil daarin een nadrukkelijke rol spelen.

Zwaargewichten

Voorzitter van de commissie wordt oud-staatssecretaris en voormalig commissaris van de koningin Wim Meijer van Drenthe. Hij is ook één van de bedenkers van het Waddenfonds. Naast hem nemen voormalig minister Ed Nijpels, oud-staatssecretaris Pieter van Geel en onafhankelijk adviseur van overheden en publieke organisaties, Hannie te Grotenhuis plaats in de commissie. Oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet gaat een aantal bijeenkomsten met bewoners, ondernemers en deskundigen leiden.

Rapport in oktober

De provincie heeft 150.000 euro opzij gezet voor het onderzoek en het advies moet in oktober klaar zijn. Dat is voordat minister Henk Kamp een besluit neemt over de toekomst van de gaswinning in Groningen.
De Groningse commissaris van de koning Max van den Berg zei eerder al dat hij een compensatiefonds wilde opzetten en vond toen dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) daar één miljard euro in moest storten.